O outono chega a Galicia e a protexe do frío vestíndoa de cores cálidos: marróns, amarelos, ocres, …
As fragas están radiantes, non só polas fermosas e incomparables paisaxes coas que nos agasallan, senón porque nos proporcionan os produtos estrela da gastronomía galega da tempada: as castañas e os cogomelos.
É certo que os cogomelos os podemos atopar durante todo o ano, pero é en outono cando podemos gozar dunha maior cantidade e variedade: os champiñóns, os boletos, os níscaros, as cantarelas, as trompetas dos mortos, as setas dos cabaleiros, … Unha rica diversidade que non deixa de sorprendernos, e que nos permite xogar con todo tipo de receitas para todo tipo de padais: en minestras, en sopas e caldos, en revoltos, á prancha, á pedra, en crema, en entrantes, en sobremesas, coma prato principal, soas ou acompañadas, etc. As propiedades dos cogomelos os fan saborosos e sans, xa que conteñen proteínas vexetais e moitas vitaminas, cun alto valor nutritivo.
Cociñalos e degustalos é un pracer, pero tamén o é recollelos para cada vez máis afeccionados á micoloxía. Esta práctica esténdese case por toda a xeografía galega, e é nestes meses cando alcanza a súa máxima expresión. Poñendo algúns exemplos de lugares ideais para atopar cogomelos, poderíamos falar dos piñeiros costeiros das Rías Baixas, a serra do Suído, as comarcas do Deza e Tabeirós, a Ribeira Sacra, as serras dos Ancares e do Courel… Os bosques de coníferas, de carballos e castiñeiros soen ser os fogares ideais para os cogomelos. Como vedes, xa a sabia nai natureza ocúpase de reunir en perfecta harmonía castañas e cogomelos.
A tempada da castaña podería enmarcase de outubro a decembro. Durante esta época, en Galicia sucédense as festas tradicionais que xiran en torno a este versátil froito. Os magostos poderían ser a festa oficial do outono galego, onde a castaña e o lume son os protagonistas destas típicas castañadas!